onsdag 1 oktober 2008

Kaffe ger styra, inspiration och är uppfriskande


Sitter här och dricker kaffe. Det är Onsdag och jag är bakis. Igår hade vi en helt underbar kväll. Allt började med ett par öl. som sen övergick till absint och...
Det kanske är inte så smart att skriva om sina fylleupplevelser på en sån här "seriös" blogg.
Menmen... Kaffet är helt underbart. Sitter och njuter...mmmm
Jag undrar om varför man kallar kaffebönor för kaffebönor?
Egentligen så är det ju kaffebär, som växer på en kaffebuske. Sen plockas det och rostas. Så varför?
I alla fall... Det finns över ett hundra olika kaffe arter. Och det är ju helt sjukt. Man har druckit kaffe i typ fyra år nu och man har druckit typ kanske fem olika arter. Fast det är inte så konstigt kanske.
Vi går till ICA, deras sortiment på kaffe är minimal. Och det gäller de flesta matvarubutiker i Sverige. Men trots att kaffesorter är begränsade i Sverige, så är det fortfarande näst mest handlade vara i världen efter olja.

I etiopiska höglandet började man tillaga varmt kaffe för ca. 2000 år. Det användes som någon slaggs drog för att få slavarna att jobba effektivt ( man kokade upp massor med vatten, slängde in några kaffe bönor i det och så hällde man det kokande kaffevatten i strupen på slavarna). Det va verkligen effektivt.
Tusen år senare så fick arabiska handelsmän tag i kaffebär och tog med sig hem till kalifatet. Det blev otroligt populär drick i arab länder och även i Turkiet. Några hundra år senare kom kaffet till Europa. Och blev extremt populärt för rika familjer. Kaffet blev otroligt dyrt och blev en lyxdryck.
Idag så kallar vi kaffebär för kaffebönor. Och kan köpa det överallt. Och de flesta stora kaffe tillverkare använder massor av bekämpnings medel och leker med kaffebärs DNA. Ämnena som finns i...... Oj här få det bli nog. Fel tema...
Nu ska jag springa o duscha... Och sen så ska vi spela in vårt skiva!
Tack!

Inga kommentarer: