söndag 12 oktober 2008

Settlers


Settlers är ett underbart kul strategi spel som publicerades 1995 i Tyskland.
Det är ett brädspel som man kan spela upp till fyra personer.
Komponenter: Spel bräde (som man kan bygga som man själv vill), Utvecklings kort, olika varokort, två vanliga tärningar, vägar, hus, kyrkor, rövare, några extra kort med prislista, och ett par kort som man får om man har den längsta vägen (fem bitar minst) eller största armé (tre riddare).

Spelet går ut på att producera olika varor genom att bygga byer eller städer. Man bygger byer och städer av olika varor som man "producerar" när man slår två t6or. Man får bara de varor som man har byggt sina hus vid. Man kan köpa olika varor vid olika stationer (hamnar) i spelet. Man kan även byta olika varor med andra spelare.
Spelaren får poäng för det messta i spelet, man får poäng av att bygga hus, kyrkor, längsta vägen, största armén och av utvecklings kort som man kan också köpa.
I utväcklings korten kan man antingen få en riddare, poäng eller hjälp medel som till exempel att välja två varor från banken (utvecklings kort kostar en får, en sten och lite mat).

I spelet finns det en rövare som är den drägligaste skit sak som finns.Man flyttar på rövaren till valfri plats på spelbräde när man har slagit sju med tärningar. Rövaren stjäler varor från en av de spelare den berör. Plus att när sju har slagits så alla spelare som har mer än sju kort(varor) på handen få slänga hälften av sina kort(avrunda neråt).
Jo mer man bygger desto mer poäng man får. Förs till 10 poäng vinner.

Inga kommentarer: